Güvenilir bilgi. Yılların deneyimi. Kuzey Kıbrıs’ın en büyük ve en saygın hukuk firmalarından biri...

Kripto Para Nedir ve Geleneksel

Kripto Para Nedir ve Geleneksel "Para" Kavramından Farkı Nedir?

Sanal para birimleri, yaygın olarak, yasal para birimi statüsüne sahip olmayan, normal para birimine benzer şekilde çalışan bir değişim aracı olarak tanımlanır. Kripto para birimi, merkezi olmayan, yani ne merkez bankası tarafından desteklenen ne de herhangi bir hükümet tarafından finanse edilen bir sanal para birimidir.

Peki bir kripto para biriminin geleneksel para biçiminden farkı nedir? Bildiğimiz para, yani “fiat para” ile kripto para birimleri arasında belirli belirgin farklılıklar vardır. Öncelikle, kripto para ağları merkezi bir organdan hareket etmez (ör. Merkez bankası). Kripto paralar işlemler için herhangi bir finansal kurum üzerinden veya şahsi mekanizmalar ile, eşler arası borsalar aracılığıyla çalışır. Bu işlemleri kaydeden bir sistem olan blockchain teknolojisi bir nevi karşılıklı güven üzerine kuruludur. Ağdaki herkes her hesabın bakiyesini görebilir. Bu teknoloji tamamen anonimdir ve işlemler ağdaki kullanıcılar tarafından gerçekleştirilir. Kullanıcılar, herhangi bir isim, adres veya herhangi bir kişisel bilgi vermeden kripto kimlikleri aracılığıyla ticaret yapabilirler.

En yaygın olarak bilinen kripto para birimi Bitcoin'dir. Litecoin gibi benzer ilkelere sahip kripto para birimleri ve Ethereum ve Ripple gibi diğer kripto para birimleri de vardır. Popülerliğinden dolayı, Bitcoin'i incelemek iyi bir başlangıç olur.

Bitcoinler enflasyona karşı belirli bir direnç gösterir. Para arzını genişletmek için zaman zaman itibari paranın serbest bırakılması gerekir. Bununla birlikte, Bitcoin maksimum emisyon sınırına sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla, ticaret için serbest bırakılabilecek maksimum sayıda Bitcoin olduğu kastedilmektedir. Bilindiği üzere standart para için böyle bir üst limit belirlenmemiştir, herhangi bir miktarda para herhangi bir zaman rezervlere bağlı olarak tedavüle sürülebilir. Araştırmalar şimdiye kadar coinlerin yaklaşık %75'inin yayıldığını göstermektedir.

Ancak enflasyon direnci, Bitcoin’in yatırımın en güvenli şekli olduğu anlamına gelmez. Bitcoin'in değeri ve diğer kripto para birimleri, diğer tüm varlıklardan çok daha sert dalgalanmalar gösterebilir. Ayrıca, kripto para birimlerinin geniş ölçüde düzenlenmemiş doğası, hukuki noktada da risk taşımaktadır. Kripto paraların yasal statüsü ile ilgili detayları 'Kripto Paraların Hukuki Durumu ve AB ve Kıbrıs'taki Düzenleyici Çerçeve' başlıklı makalemizde ve yatırım tavsiyelerini 'İşletmeniz Kripto Para Trendinden Yararlanabilir mi' başlıklı makalemizin bulunduğu web sitemizde bulabilirsiniz.

Anonim olmasına rağmen, Bitcoin işlemleri iyi derecede şeffaftır. Sistemin her kullanıcısı, belirli bir Bitcoin adresinden bir kullanıcının kaç Bitcoin'e sahip olduğunu görebilir. Bu, bir kullanıcının ticaret yaparken diğer kullanıcının beklentilerini görebileceği anlamına gelir. Bu, Bitcoin'in sağladığı göreceli bir güvenlik ağı olarak kabul edilebilir. Her Bitcoin cüzdanı, sistemde gerçekleştirilen tüm işlemleri içeren bir veri tabanını kaydeder. Bu kayıt sistemi, her bir işlemin kaynağının doğrulanmasını sağlayarak, gerektiğinde bu işlemlerin doğası hakkında şeffaflık sağlar.

Diğer bir fark, işlem iptalinin imkansız olmasıdır. Aracı olmadığı için işlemi iptal edecek bir kuruluş da yoktur; Bitcoin transfer edildikten sonra tapu yapılır. Bir işlemi "geri almanın" tek yolu, alıcının paraları gönderene geri göndermesidir. Sistemin kurulumu nedeniyle, transferler durdurulamaz.

Bir kişi veya şirket, farklı yollarla da olsa kripto para birimi satın alabilir. Satın almanın en basit yolu, kripto para birimlerini teşvik eden ülkelerde bulunan özel ATM'lerdir. Hediye kartları ile de satın alınabilirler. Çok sayıda Bitcoin satın alma niyetinde olan bir kişi, bu gibi ticaret yapan kişiler vasıtasıyla şahsen alım yapabilir. Kripto para biriminizi satın aldığınızda, depolama için bir konuma ihtiyacınız vardır. Cüzdan hizmetleri bu hizmeti size sunabilir. Cüzdan, güvenli bakım için size bir PIN sağlayacaktır. Çevrimiçi bir cüzdan kullanışlı olsa da, varlıklarınızı çevrimdışı olarak, sabit sürücüde veya bir donanım cüzdanında saklamak daha güvenli ve daha kontrollü olabilir. Bununla ilgili ayrıntıları ‘İşletmeniz Kripto Paraya Yatırım Yapmalı mı?’ makalemizde bulabilirsiniz.


 

  • Gürkan&Gürkan
  • Ağustos 2021